Zrinka Bazianec

Tko sam ja? Moje je ime Zrinka Bazianec, profesorica sam i majka četvero djece zahvaljujući kojima sam i osnivačica Obrnute učionice. Naime, upravo su me moje četiri kćeri ponukale na razmišljanje o tome koliko vremena i truda treba uložiti u radu s djecom kako bi jednog dana postali obrazovani ljudi. Svjesna da je stručna pomoć u nekim slučajevima itekako potrebna, nisam puno dvojila pomagati im i izvan okvira školskog sustava.

Rođena sam 1974. godine u, kako mnogi tvrde, najljepšem gradu na svijetu Splitu. Godine 1993. diplomirala sam na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru. Odmah po završetku studija zaposlila sam se na mjestu profesorice u srednjoj školi i položila stručni ispit. Iskustvo koje imam u neposrednom radu s djecom za mene je neprocjenjivo. Zahvaljujući njima, svojim učenicima i svojoj djeci, naučila sam kako biti izrazito strpljiva i sistematična te kako svakodnevno razvijati sposobnosti analitičkog mišljenja i biti autoritet u promicanju novih ideja. No, završenim fakultetom obrazovanje i usavršavanje za mene nije stalo. Osim položenog stručnog ispita, završenog seminara za odgajatelje, učitelje, profesore i ravnatelje Ministarstva prosvjete i športa, nizom zahvalnica za vrstan rad s učenicima i sudjelovanjima na državnim i županijskim natjecanjima, završenim certificiranim stručnim osposobljavanjem za korištenje mentalnih mapa i tehnika brzog čitanja kao i učenja kroz igru suatorica sam i nekoliko stručnih radova (Samorecepcija mladih kao ratne generacije, Radovi: razdio filozofije, psihologije, sociologije i pedagogije. Zadar: Sveučilište u Splitu, Filozofski fakultet u Zadru) i stručne literature (Ovisnički identiteti: mišljenja različitih društvenih skupina u Hrvatskoj. Zagreb: Alinea).

Cijelo vrijeme, još od studentskih dana, pomažem djeci u procesu učenja, i malima i velikima. Pomoć uključuje i trening vještina koje je potrebno usvojiti u učenju bilo kojeg predmeta: radne navike, plan rada, uporaba knjige i bilježaka, motivacija, koncentracija i slično. Učim ih kako organizirati vrijeme i učenje, upoznajem ih s različitim stilovima učenja, tehnikama brzog čitanja, izrade mentalnih mapa, poboljšanog pamćenja i drugim tehnika, sve s ciljem olakšavanja učenja i skraćivanja vremena provedenog za knjigom.

Volim putovanja, fotografiju i dobru knjigu, no najviše od svega volim djecu i rad s njima. Od njih sam puno naučila i još uvijek učim, a to je najvažnije od svega. Oni nas obogaćuju i oni oplemenjuju naše živote nabolje.

Da ostanemo ovo što smo. Sutra. I uvijek. Djeca. Ne veliki, ne odrasli. Da se ne zavlačimo svako u svoju ljusku, da jedno drugom ne dopustimo da budemo ono što nismo, da ne gledamo vučjim očima i da se uvijek prepoznamo kada se sretnemo. - Mehmed Meša Selimović

IMATE LI PITANJE? POŠALJITE NAM UPIT!

Top closechevron-downfacebookbarsinstagram